torsdag 29 april 2010

Naturbrukgotland.se - gjord av elever

Webbstjärnan - tävla om 20000 kr Naturbruksettorna vid två av favorittraktorerna (foto. K.Björn)

I Romakloster några minuter öster om Visby på Gotland finns Lövsta Naturbruksgymnasium.
I kursen Datorkunskap skall gymnasieeleverna i Åk1 jobba mot Internet till största delen av kursen. Lärare är Katarina Björn och på Internet finns tävlingen Webbstjärnan, där bästa lag vinner 20000 kr.

-Med liv och lust introducerade jag klassens 15 elever i Webbstjärnans hemsida, hur man går med i tävlingen och hur man bildar ett lag, säger Katarina Björn. Nästan alla klarade detta på första försöket, men några fick inte ordning på sina inloggningsuppgifter, så då fick vi kontakta supporten.
-När alla var med på spåret, så började eleverna att fundera ut, hur webbplatsen skulle se ut och vad den skulle innehålla. Idéerna var många och till slut lyckades vi göra arbetsgrupper för olika funktioner på webbplatsen. Man började skriva artiklar, det gjordes intervjuer på skolan, det fotograferades i massor.

Olika engagemang
Några i klassen var oerhört engagerade, andra försökte däremot göra så lite som möjligt. I vanlig ordning, kan tyckas. Och elever framfört datorer med Internetuppkoppling har mycket annat att hitta på, än vad de egentligen skall göra....
-Som lärare är det fullt upp med praktiska saker som batteri till kameran, peppning av trötta elever, jakt av busar, som drar sladdarna ur kamraternas datorer, hjälp med stavning och språkbruk i texterna, bildredigering. Och att mellan lektionstillfällena jobba med inläggen till webbplatsen.


-Till min stora glädje, så ville en av eleverna bli administratör för webbplatsen, så då blev min belastning lite mindre!

Resultat av tävlingen

-Hmm, vi blev utgallrade i första vändan, säger Katarina Björn.

Tävlingen tar slut i maj 2010 och i slutet av april, så kan man läsa följande på Webbstjärnans webbplats:
-Hälften av de 1534 anmälda lagen har valt att aktivt delta i tävlingen. Av de 707 som deltagit återstår nu 70 tävlande bidrag.


Ger inte upp

-Men till hösten skall jag köra igång med en ny elevgrupp, nya ambitioner och mer engagemang från fler lärare på skolan. Med en vinnande webbplats, säger Katarina Björn.

Katarina Björn och några av klassens elever (Foto A. Uddin)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.