lördag 31 januari 2009

Nu har jag gjort den första diskussionsfrågan och redovisat den i vårt forum. Den handlar om hur vi skall meddela föräldrarna, att vi startar en webbskoltidning. Så här har jag skrivit:

Diskussionsfråga 1, Katarina Björn


På Lövsta Naturbruksgymnasium har vi Naturbruksprogrammet i vår gymnasieutbildning.
Eleverna kommer oftast direkt från Åk9. De kan välja inriktningarna lantbruk, trädgård eller djurhållning.

Under höstterminen i Åk1 har de kursen Datorkunskap (DAA1201) 50p. Kursen är grundläggande och omfattar bl. a textbehandling, kalkylering, informationssökning, layout, datasäkerhet, lagstiftning samt att de skall kunna använda Internet med omdöme.

Eleverna som kommer till denna kurs är oftast mycket duktiga datoranvändare, och till hösten har jag tänkt att vi skall jobba så gott som uteslutande med kunskaper som jag får genom mina studier i Bilder och Publicering vid Karlstads Universitet.

På det viset kommer vi också att kunna integrera flera kurser (Svenska, Engelska, Djurkurser m fl) med datorkursen. Jag är också övertygad om, att eleverna kommer att trivas med det här sättet att jobba, och att de kommer att utvecklas i både språk och presentation.

Jag har kontaktat Gotlands Kommuns IT-avdelning och fått mig tillsänt kommunens policy, när det gäller IT och publicering (Netikett). Det finns inga restriktioner för oss i skolorna, inte heller några avtal el dyl. med föräldrar. Det som närmast ansluter till vår frågeställning är citat: ” All datoranvändning där oetisk information förekommer (pornografi, våld, förtal, rasism, kränkning o dylikt) är förbjuden”

Innan höstterminen i Åk1 börjar, så skickas Lövstas PM hem till alla vårdnadshavare till eleverna. Det är en 9-sidig information, som täcker det mesta gällande ren information, regler, telefonlistor mm.

Jag har tänkt skriva lite grann om elevernas jobb med publicering enligt följande:

Skolwebbtidning
En stor del av många ungdomars tid tillbringas (som ni säkert märker…) ute på webben. Det är något, som vi utnyttjar i vår undervisning på Lövsta.

Under höstterminen i Åk1 kommer vi att starta ett arbete, då våra studerande kommer att göra text, reportage, film mm i en Internetbaserad skoltidning. Det är främst under kursen i Datorkunskap, som pågår under hösten, som det stora arbetet startar upp och utförs. Vi kommer att tillsammans med lärarna i svenska, engelska och karaktärsämnena jobba med vår webbtidning. På så sätt kommer ungdomarna att aktivt koppla ihop lärandet och skrivandet på ett utvecklande och kul sätt!
Som exempel kommer ni att kunna se och läsa vad era ungdomar gör i ladugården, traktorkörningskursen, växthuset eller ridhuset. På det här sättet kommer ni föräldrar, släktingar och kompisar att ”träffa” ungdomar, personal och miljöer från Lövsta, och ni kommer att kunna följa med oss i vad vi gör på skolan.

Vi har som mål, att det här skall bli en så intressant webbtidning, att massor av Gotlands ungdomar besöker den ofta. Och den kommer att ge bra reklam för vår fantastiska utbildning!
Ett exempel på en sådan webbtidning hittar ni på http://webnews.textalk.com/strandaren/

Har ni några funderingar eller frågor?
Kontakta gärna Katarina Björn, datalärare
tel. 0498-20 38 64, e-post kabj@lovsta.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.