torsdag 16 april 2009

Bildanalys första bilderna

Bild 1 från en tidningsannons


Bild på pojke och taggtråd

Den här bilden är ett fotografi på en pojke i treårsåldern.
Bilden är i färg och den är tagen i fågelperspektiv. Det är en närbild, och man ser pojkens överkropp från bröstet och uppåt.
Färgerna är sparsamma, grått, beige/brunt och blått. Pojken håller i en taggtråd som syns i hela bildens bredd i nivå med pojkens hår.
I handen håller han en rund sak, som ser ut som en torkad pumpa.

Denotation: bildens grundbetydelser, det vi ser och kan peka ut direkt i bilden, en neutral bildbeskrivning (Visuell retorik s 18)
En liten pojke som håller i en taggtråd i ena handen och en torkad pumpa i den andra handen. I bakgrunden ligger något litet blått i oskärpa, för övrigt finns där ingenting. Bakgrunden är grå, och det ser ut som jord.
Pojken är smutsig och har på sig ett barnlinne med något sorts mönster på. Han har stora, ledsna, bruna ögon. Han tittar rakt in i kameran. Han ser ledsen ut.

Pojken har bara ett linne på sig.

Konnotation: Bildens medbetydelser, vad bilden associerar till, kollektiva associationer som är gemensamma för människor av en viss kulturell bakgrund (Visuell retorik s 18)Pojken behöver hjälp. Han är ensam, smutsig och fattig. Taggtråden ger intryck av att han är instängd.
Pojken har något i handen som ser ut som en torkad pumpa, eller är det en skalle från en människa som har varit död länge? Han är allvarlig och vädjar om hjälp med sina stora mörka ögon.

Parafras= en anspelning på ngt omarbetad bild på gammalt tema (enl Ewa Z)Jag har inte hittat något i den här bilden som parafraseras.

Stereotyp
Bilden på pojken är stereotyp för fattiga barn.

Metafor: En liknelse. När betydelser förs över från ett ting till ett annat som det delar en likhet med. Likheten kan ligga i utseendet, en annan egenskap eller en känsla (Visuell retorik s 57)

Jag ser en metafor i ”Pumpan”, som pojken håller i handen. Den kan lika gärna vara en dödsskalle.

Metonymi: Bildas enligt två principer: Genom närhet och som en del för en helhet.1. ”Närhet”: När ett ting uppfattas höra ihop med andra närliggande ting i en bild som ingår i en helhet.2. ”Del för en helhet”: När en bild uppfattas stå för något större helt: en miljö, en känsla eller en företeelse.(Visuell retorik s 57)

Taggtråden är metonym för inspärrning, hopplöshet, krig.
Den gråa jorden är metonym för torka, svält, ofruktsamhet.
Pojken är metonym för övergivna barn.

Synekdoke påvisar. Synekdoke är en så kallad retorisk subtitutform, som i nyhetssammanhang påvisar något genom att delen får stå för helheten. --- Synekdokebilden bevisar. Synekdoke används också när sändaren främst i reklam med hjälp av bild försöker bevisa att ett produktbudskap är relevant och riktigt. (Effektiv Visuell Kommunikation s 163 - 165)

Bilden på pojken är synekdoke för ett fattigt land, där det är svält och krig.

Konklusion
Bildens budskap är att jag skall hjälpa pojken.
Bilden har en underliggande text. Så här ser den ut i sin helhet:

___________________________

Bild 2 från samma annons

Bild på glada barn



Den här bilden är ett fotografi på några barn i 3-5-årsåldern. Det är en färgbild och den är tagen rakt framifrån.
Bilden finns i en tidningsannons från Svenska Kyrkan.

Denotation

Bilden föreställer några barn i 3-5-årsåldern.Man kan inte se att de har några kläder på sig.Det finns också en vuxen kvinna med. Hon syns bara delvis. Kvinnan håller sin hand mot huvudet av ett barn i bakgrunden. Man kan se det barnets stjärt vänt rakt mot kameran, emellan två barn, som är bildens huvudmotiv. Barnen är mörkhåriga.
Bilden är en närbild på ansiktena från 2 av barnen. Flickan till vänster tittar lite avvaktande nedåt och pojken till höger ser rakt in i kameran och han ser mycket glad ut. Flickan har flera halsband på sig.
Pojken har vatten rinnande ner från huvudet.
I bakgrunden kan man se färggranna tyger.
I förgrunden kan man se en liten bit av håret från ytterligare två andra barn.
Man kan tydligt se att solen skiner på barnen snett uppifrån.

Konnotation
Barnen är glada. Det finns friskt vatten för dem. T.o.m så att de kan spola vatten över huvudet. Det är varmt, för barnen har inga kläder på sig, och solen skiner. Det bor i ett varmt land. De har vuxna människor som bryr sig om dem och de är trygga.

Stereotyp
Bilden på barnen är stereotyp för barn som har en framtid.

Metafor
Handen som hålls mot barnets huvud i bakgrunden är en metafor för guds hand.


Metonym
Vattnet är metonym för liv. Solljuset är metonym för värme.

Synekdoke
Bilden på barnen är synekdoke för att det finns hjälp för fattiga barn.

Konklusion
Bildens budskap är att jag skall hjälpa barn i fattiga länder.

Bilden har en underliggande text:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.